top of page
Търсене

Първото в страната Практическо ръководство по асистирана репродукция излезе от печат

Дълго чаканото „Практическо ръководство по асистирана репродукция“, създадено под редакция на д-р Сашо Райков, е издадено. Такъв тип ръководство у нас се създава за първи път и обединява авторски екип на доказали се професионалисти с дългогодишна практика в медицината.


В страна с продължителна и задълбочаваща се демографска криза като България проблемът със стерилитета става все по-актуален. С развитието на репродуктивните техники и с експоненциалното нарастване броя на in vitro процедурите (с 5-10% годишно) се увеличава броят на клиниките и лекарите, които са ангажирани с диагностиката и лечението на инфертилните двойки.


„Причината, която мотивира целия ни екип да издадем това ръководство е, че страната ни се нарежда на едно от водещите места в Европа по брой реализирани процедури за медицински асистирана репродукция, но до момента липсваше издадено ръководство по темата. Целта му е да бъде в полза както за специалисти по акушерство и гинекология, така и за двойките, на които им предстоят посещения в кабинета по АР“, заяви д-р Райков.




Практическото ръководство по асистирана репродукция има мисията да запознае по-широк кръг от лекари, в частност акушер-гинеколози, със специфичната проблематика на двойките с репродуктивни проблеми, така че те да бъдат третирани правилно и адекватно, преди да дойдат в клиниките за асистирана репродукция. Идеята на това практическо ръководство е да се разработят протоколи, които да са кратки, максимално отговарящи на всекидневните нужди на клиниката, на базата на световната практика и съобразени с българската нормативна база.

В рамките на 182 стр. по един стегнат и добре структуриран начин са представени основните насоки в методиката на диагностиката и лечението на инфертилната двойка чрез методите на асистирани репродуктивни техники (АРТ).


При създаването на ръководството са използвани реномирани и доказани източници на информация като: документи на Европейското общество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), Американското общество по фертилитет (AFS), Американското общество по репродуктивна медицина (ASRM), Националния институт за клинично съвършенство на Великобритания (NICE), Испанската асоциация по фертилитет (SEF), както и научна литература от източници като Cohrane library, Fertility and Sterility, Human Reproduction и др.


„Независимо че в България има значителна нужда от един базисен и подробно разписан учебник по репродуктивна медицина, който периодично да се преиздава според новостите в тази област, можем само да приветстваме това първо по рода си практическо ръководство по асистирана репродукция и да благодарим на авторите, и в частност на д-р Сашо Райков, за неговото издаване.“, рецензира д-р Георги Николов.


Изданието може да се закупи от специализирани книжарници за медицинска литература или да се поръча лично от д-р Сашо Райков по e-mail sraikov@abv.bg

Повече за съдържанието на Ръководството и конкретните теми, вижте в галерията.



556 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page