top of page
Търсене

Големият брой от овоцити увеличава максимално процента на живородени деца при IVF цикъл

Както наличието на висококачествени бластоцисти за витрификация


Аспирирането на голям брой яйцеклетки при един цикъл на стимулация за IVF има две предимства, които могат да гарантират успеха на техниката: големият брой яйцеклетки за оплождане и съответно за по-добър подбор на ембрионите за трансфер, както и за по-големия брой на качествени ембриони, които могат да бъдат витрифицирани.

Медицински доказателства сочат, че увеличеният брой на яйцеклетките намалява вероятността за успех при последващия трансфер на ембриони. Това се основава на факта, че физиологичният отговор, свързан с аспирирането на голям брой яйцеклетки, може да бъде вреден за качеството на яйцеклетките и/или ембрионите или за възприемчивостта на ендометриума.

Други работни групи демонстрираха, че степента на успеваемост при IVF, при които се аспирират голям брой овоцити, нараства и спира в точка, откъдето се появява плато, така че очевидно няма спад в успеваемостта, свързан с големия брой на аспирирани яйцеклетки.

Използване на данни от Reproductive Biomedicine Online: https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(18)30635-7/fulltext


Резултатите


Процентът на живородени от ембриотрансфер прогресивно нараства с увеличаване на броя на яйцеклетките между 11 и 15 овоцита. Над този размер раждаемостта остава постоянна. Резултатите от тях подкрепят концепцията за съществуването на плато в процента на клинична бременност при цикли на IVF. И това е противоречие на автори като Sunkara et al. (2011), които предложиха оптимален брой на яйцеклетките, над който процентът на клинична бременност намалява. Тези разминавания се дължат главно на факта, че автори като Sunkara et al (2011) не са извършили статистически анализ на получените данни в подкрепа на техните заключения. Заслужава да се отбележи, че тези автори, след анализ на повече от 400 000 цикъла, са представили данни само при жени на възраст под 35 години, 67 цикъла с 30 яйцеклетки и 14 с 35. Според настоящото проучване, анализиращо много по-малко пациенти, включва съответно 98 и 39 цикъла с тези характеристики. Това проучване не потвърждава идеята, че брой от 11-15 овоцита е идеален за оптимизиране на клиничните резултати за цикъл. От друга страна, липса на ембриотрансфер поради липса на жизнеспособни ембриони е само в 1% от циклите с аспирирани 11 или повече яйцеклетки.

Броят на ембрионите с добро качество за витрификация нараства прогресивно с увеличаването на броя на овоцитите, добити чрез аспирация от 4% при IVF цикли с две яйцеклетки до 80% в цикли с 30 яйцеклетки. Над този брой овоцити витрифицирането на ембриони остава постоянна стойност. Средният брой висококачествени витрифицирани бластоцисти от цикъл с ембриотрансфер се увеличава линейно с увеличаване на броя на яйцеклетките. Извършени са много малко проучвания за оценка на потенциала на всички аспирирани яйцеклетки. Тези проучвания са единодушни, че кумулативната честота на клинична бременност и раждане от IVF цикъл, включително от замразени ембриотрансфери в допълнение към свежи трансфери, продължава да нараства с увеличаване на броя на яйцеклетките.

Заключение


Тези резултати показват, че процента на живородени деца е оптимизиран, когато имаме по-голям брой на аспирирани яйцеклетки. Раждаемостта след ембриотрансфер се увеличава, когато броя им се увеличи до 11 яйцеклетки, след което достига плато. Повече от 11 овоцита не показват понижение на клиничните резултати при IVF цикли. Вероятността да има качествени ембриони за витрификация след ембриотрансфер се увеличава, когато броят на аспирираните яйцеклетки се увеличава, дори когато са повече от 25 овоцита.

Визията на д-р Сашо Райков

При млади жени с добра репродуктивна прогноза, увеличаването на броя на аспирираните яйцеклетки означава увеличаване на процента на клинична бременност и живо раждане. Това означава, че не е необходимо да се аспирират определен брой яйцеклетки, за да се увеличат максимално шансовете за постигане на бременност, а по-скоро в тези случаи, колкото е по-голям броя, толкова по-голяма е вероятността за успех, както със свежи, така и със замразени ембриони. Рискът от хиперстимулационен синдром е свързан повече с използването на hCG за тригериране на овулацията, отколкото с броя на получените овоцити. Следователно първия избор за стимулация за IVF е контролираната овариална стимулация с аспирацията на максимален брой яйцеклетки. Спонтанните цикли на IVF не бива да се използват, освен при специфични показания.

100 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page