top of page
Търсене

Диагностика и лечение на стерилитета от гледна точка на двамата партньори


Концепцията за „различни и неравностойни“

Здравето на жените и на мъжете е различно и неравностойно. Различно е, защото има биологични фактори, които се проявяват по различен начин при мъжете и жените и които влияят на здравното им състояние. Неравностойно е, защото има и фактори, обяснени отчасти с пола, културното им изграждане, което предполага различни роли на мъжете и жените и които влияят различно на здравето им.

Тази концепция за „различни и неравностойни“ се проявява особено в някои области като асистирана репродукция (АР). В случая на АР има асиметрично въздействие на лечението върху жените (90% от действията), така че трябва да се третират еднакво и двамата партньори, за да се опита да се намали споменатото неравенство.

При повечето терапии от АР жените трябва да бъдат подложени на контролирана овариална стимулация, което води до приемане на хормони по време на лечението, които са свързани с повишена честота на психологически и физически разстройства. Тези терапии се извършват, дори когато при жената не са открити аномалии и нейното основно изследване на стерилитета, така че въпреки мъжкия фактор, жената е подложена към IVF / ICSI и така тя носи основната тежест на лечението.


Игнориране на негативни емоции и коментари

Парадокс е, че недостатъчното изследване на мъжката причина за безплодие води до по-агресивни техники за жените. Всъщност се достигат несъответствия, като насочване на двойки към донорски яйцеклетки, за да се решат проблемите с мъжкия фактор. Освен това, за съжаление все още се чуват дискриминационни коментари към жената от типа „съпругът й с по-млада жена не би имал репродуктивни проблеми“, „ако трябва да смените гамета, нека сменим яйцеклетката“ или „овоцитът решава мъжкия фактор”. Такива коментари прехвърлят цялата отговорност за проблема със стерилитета на жените, подценявайки женския генетичен фактор.

Следователно изучаването и лечението на мъжкия фактор трябва да се задълбочи, като това е единственото средство за намаляване на агресивността на лечението на стерилитета при жените. В случай на дефектна ембриогенеза или идиопатична неуспешна имплантация е необходимо да се прецени коя гамета да се замени. Трябва да се избягват фрази, които „подценяват“ жената и я принизяват до просто получател на генетичния материал на ембриона или просто лечение на мъжкия фактор.

Всички горепосочени причини въздействат негативно на психичното здраве на жените, а за съжаление, много центрове за репродукция не разполагат с услугите на психолози, които биха могли да облекчат емоционалните проблеми, както във връзка със стерилитета, така и във връзка с лечението. От мъжка гледна точка психическият стрес не е толкова голям.

От друга страна се предполага, че трябва да се присъства на контролни прегледи, тестови назначения (хистеросалпингография, лабораторни изследвания ...), пункция на яйчниците и трансфер на ембриони, което влияние върху работното време на жените.

За да се преодолеят неравенствата, които жените търпят при лечението на стерилитета и да го направят по-достъпен и справедлив, трябва да се идентифицират потребностите на жените.


Споделено участие


Споделеният отговорен репродуктивен метод предполага, че въпреки че жените са получатели на 90% от лечението при АР, в случай че имат партньор, то той трябва да подкрепя всички стъпки от процеса.

Отговорното и споделено участие трябва да бъде улеснено от клиниката чрез предоставяне на пространство за двойката (чакални с повече място, тъй като пациентът е не един, а двама и консултации, предназначени за двамата пациенти). Присъствието на мъжа в консултацията е нужно, тъй като се предоставя информация от значение за двойката, което засяга и двамата партньори равнозначно.


Служебните задължения и плановете за бебе


Часовете за прием на много центрове за АР са предимно сутрин, което води до загуба на работни дни при жените. По-голямата част от трудовата им заетост е в сектора на услугите, който до голяма степен е също особено натоварен в сутрешните часове. Едно от решенията е да се удължи времето за консултации.

Необходимостта да се оправдават многократните отсъствия на работното място води до необходимост от разкриване на репродуктивни планове на служебното място. Това не се случва при жени, които забременяват по естествен начин, така че трудовите права би трябвало да бъдат защитени чрез издаване на професионални сертификати, които гарантират неприкосновеността на личните потребители на АР.

Хормоналното лечение се провежда при жените, но тежестта му може да бъде намалена чрез достъп до медицински персонал, който може да се погрижи за техните съмнения и / или нужди, например чрез използване на електронна поща, която се следи редовно или чрез телефонно обаждане или Whatsapp. Консултация със психолог, който помага да се справите с тревожността и стреса, педизвикани от хормоналното лечение и от самия инфертилитет.

66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page